Varför ge hunden groddolja?

Groddolja

Groddolja är lättsmält och kan snabbt tillgodogöras av djuret. Oljan i sig själv ger energi utan kolhydrater och innehåller också kolesterollösande substanser. Fettet ger tarmen möjlighet att reglera tarmfloran. Groddolja innehåller alla linol-, linolen- och inocitolsyrorna (ibland kallas dessa pälsvitamin). Vitaminer, fettsyror och mineraler upptages snabbt vilket kan ses på pälsen på 7 dagar. Huden slutar mjälla och pälsen fäller betydligt mindre. Pälsförbättringen syns först på huvud, hals och bog, därefter i hela pälsens lyster. Huden blir mer smidig och elastisk. Klådan från svårsmälta proteiner, främst från foder med hög proteinhalt (hunden kliar sig) försvinner.

Klåda och hudbesvär hos hundar

Klåda och hudbesvär har till 99% sitt ursprung från svårsmält protein i hundmat och rubbningar i proteinomsättningen. Protein i kött, t ex komage eller kokt höns (ca 50% protein) ger ingen klåda för detta protein är lättsmält. I torrfoder finns ofta svårsmält protein som fiskprotein (det allra värsta) eller för mycket soyaprotein. Ofta är det för mycket protein i torrfoder. Enligt vår uppfattning räcker det med 20% protein, som t ex Bogena bitar på sidan 56. Det räcker till och med för muskelbyggnad på en kapplöpningshund. Ett hundfoder med för högt proteininnehåll får fel balans mellan kolhydrater och proteiner (vill man öka vikten är det kolhydraterna som skall ökas).

Hundarnas muskler blir stela av svårsmält protein. Vill man till varje pris ändå tillföra mer protein skall detta göras med lättsmält kött, t ex kokt höns. Det finns en hundmat uppbyggd på lättsmält protein, Pro Pac från USA. Denna hundmat är dyrare än vanlig hundmat då köttandelen är större.

För mycket svårsmält protein syns genast på pälsen. Hunden får klåda och börjar klia sig, framför allt på benen och i korset. Hunden får mjäll och torr hud. Pälsen förlorar glans och fäller. Hunden kan tappa hår och bli hårlös på flera ställen och slickar sig på benen. Det märks också på hundens avföring som är för lös. Den skall vara fast eller hård. På detta vis reglerar hunden själv tömningen av analsäckarna. Groddolja stimulerar proteinomsättningen och ökar på detta sätt proteinets smältbarhet. Hunden kan lättare ta upp och tillgodogöra sig proteinet

E-vitaminerna i Groddoljan angriper de sk Fria radikalerna som förstör celler och blod i blodomloppet. E-vitaminer är nödvändiga för hundens produktion av östrogen (tik) och tostesteron (hane). E-vitamin är en antioxidant som stärker immunförsvaret. E-vitaminet effekt förstärks av C-vitamin och vice versa. Lecitinet i Groddoljan stimulerar, genom sitt cholin innehåll, inlärningsförmågan. Ni som har internet rekommenderas att söka på E-vitamin och särskilt läsa på smarbasics.com. Där finns fakta om alla vitaminer, spårämnen och mineraler.

Leder, skelett och muskler

Protein driver leder och skelett mer än muskler. Får hunden för mycket protein så växer skelett och leder för fort (broilereffekt). Detta kan resultera i pålagringar på höfterna, armbågarna och skört skelett. Samtidigt får man ingen riktig muskelsättning på hunden. Ge vuxenfoder + Groddolja till valpen från 8-12 veckors ålder. Det blir riktig muskelsättning och ett starkt skelett utan pålagringar. Hunden får allt den behöver. Valpen får inte utfodras så att den blir fet, då kan den växa för fort. Vill Ni ge mycket protein så sätt själv till proteinet (kokt kött) eller använd Pro Pac foder som har högre köttandel. Men 18-20% protein räcker mer än väl.

Kan man ge matolja i stället?

Matolja (majs- soya- eller solrosolja) ger fett och på detta sätt energi. Men matolja innehåller för lite vitaminer (ofta inga A- och D-vitaminer alls) och alla hundar behöver de fettlösliga vitaminerna. Dessa finns i Groddoljan och tas upp direkt av hunden. Groddolja med vitaminer och fettsyror stimulerar hundens näringsupptag och ämnesomsättning. Lecitinet, som finns i Groddolja men ej i matolja, stimulerar proteinupptag och muskeluppbyggnad. Bodybuilders äter lecitin för att dom kan bygga upp sina muskler fortare då lecitinet gör att musklerna återhämtar sig snabbare efter träning och man kan träna igen efter en dag när det annars hade behövts 3 dagar. Matoljan är inte avsedd för detta och räcker inte till, men fungerar bra som energigivare samt ger ett visst vitamintillskott. OBS: olivolja, kokosolja och palmolja fungerar inte och ger olika typer av problem.

Hur man ökar vikten på sin hund (och ger hårt arbetande hundar mer energi)

Börja med att öka matmängden. Hjälper inte detta så behöver man inte ge högproteinfoder. Det är inte proteinet som är för lite, det är kallorierna från kolhydrater/fett. Man ger torrfoder och Groddolja som vanligt och kompletterar med kolhydrater. Italiensk spagetti på riktigt Durumvete (gulare färg, mer lättsmält) är perfekt som kolhydrattillskott. 1 spagettiklo med spagetti i maten är lagom till en medelstor hund. Ett annat sätt är att ta vattnet som blir över när man kokar potatis. Potatisvattnet innehåller lättsmälta kolhydrater (samt C-vitaminer m m). Häll detta över torrfodret.

Hårt arbetande hundar som är för magra ger man också kolhydrattillskott på detta vis. Dessa hundar får helt enkelt för lite energi och behöver mer kolhydrater. Några av Sveriges framgångsrikaste kapplöpningshundar utfodras på detta vis. Hårt arbetande hundar behöver också extra vitaminer och särskilt mycket B-vitaminer. Draghundar behöver dessutom fetttillskott och extra vatten. Ger man för mycket kolhydrater så blir hunden för tjock.