Skyddsärmar av olika slag

Man kan grovt indela skyddsärmar i 2 grupper, skyddsärmar med bitkil och skyddsärmar utan bitkil. Skyddsärmar utan bitkil finns dels som läderärm med överdrag och dels som mjuka tygärmar. Svenskärmen är en tygärm liksom ärmarna i nylcot.

Till det svenska skyddet används en skyddsärm utan bitkil. Ärmen går upp till axeln då man vill ha bett i överärmen. Svenskärmen är den vanligaste ärmen för det svenska skyddet.

Skyddsärmar utan bitkil används till valpar (mjuka ärmar) och till övningar där det inte skall bli underarmsbett, t ex modprov eller lägre klass bevakning.

Till Schützhund I - II - III och IPO/BHP används skyddsärmar med bitkil. Till tjänstehundar är detta också den vanligaste ärmen och även till tävlingshundar för att förbättra betten. Dessa skyddsärmar används för bett på underarmen och armen presenteras i midjehöjd och lodrätt mot hunden. Detta är de effektivaste ärmarna för att uppnå fullbett.

Figuranten har oftast båda typerna av ärmar i sin utrustning för att få ett optimalt resultat. Innan han låter hunden bita i en skyddsärm så har han redan fått hunden att bita fullbett i en bitkil.

Mjuka skyddsärmar

Mjuka ärmar finns i 2 olika material, tyg och jute. Jute är det vanligaste materialet. Tygärmar är normalt tillverkade i nylcot (30% nylon/70% bomull). Nylon eller polypropylen är billigare men förstör hundarnas tänder. Därför har man övergått till nylcot.

Fördelen med tyg är att det blir mer realistiskt för tjänstehundarna att bita i. Det finns överdrag i nylcot för de tyska ärmarna. Här är fördelen att hållbarheten är flera gånger längre medan priset bara är ca 2 ggr högre. Dessa överdrag har dessutom filtstoppning och är ännu skonsammare än juteöverdragen.

Skyddsärmar finns olika hårda. Man börjar med mycket mjuka ärmar till valpar och unghundar och stegrar sedan hårdheten efter hand betten blir hårdare. Det måste vara angenämt för hunden att bita så man stegrar inte förrän man blir tvungen. Till många vuxna hundar räcker en unghundsärm, ev med ett elastiskt armskydd under. Till krokodiler måste man ha hårda, tjocka ärmar för att skydda figuranten.

Dolda skyddsärmar

För att kontrollera att tjänstehunden verkligen biter använder man ofta en dold skyddsärm med vanliga kläder över. Det är inte ovanligt att en skyddshund inte biter när det inte finns någon skyddsärm som stimuli. Skall hunden användas som tjänstehund eller för personskydd så måste man veta att den biter om det behövs

Vill inte hunden bita så får man dra ett överdrag eller en handduk över jackan först och så småningom ta bort denna. När hunden väl biter så får man prova i olika miljöer, gärna pressande typ underjordiska garage, mörk lagerlokal, enslig parkeringsplats och i hundens vanliga närmiljö. Detta ger också en miljöstarkare hund med större självförtroende.

Dolda skyddsärmar finns mjuka och hårda i olika modeller. Den mest sålda är 5133, dold mjuk skyddsärm. Mjuk dold skyddsärm i nylcot är det mest realistiska, märks inte. Denna går effektivast att dölja under kläderna och man kan ha elastiska armskydd under vid behov. Till krokodiler är denna modellen för mjuk och man får ta hårda ärmar. Dessa är så hårda att icke krokodiler ibland inte vill bita i dom eller halkar loss.

Tjänstehunden kan också provas på en tunn bitjacka med armmanschetter under. Då blir figurantens rörelsemönster exakt som med vanliga kläder.

 

SKYDDA DIN HUND FRÅN SKADOR

Det är tyvärr allt för vanligt att skyddshundar får ryggont och får sluta att tävla eller tjänstgöra flera år för tidigt. 2 enkla regler sätter stopp för detta:

1. Träna hunden i hetssele. Detta är viktigast!

2. Värm upp hunden ordentligt!

Realistisk träning för tjänstehundar

För att slippa få en övergång för hunden, från att bita i skyddsärm till att bita i figurant (med dold ärm) så kan man träna med mjuka ärmar och kombinationer med bitdräkt eller dold ärm redan från början. Det finns valp och unghundsärmar i nylcot, ett bett i dessa är ganska likt ett bett i påpälsad buse. Sedan finns DS skyddskärm i olika glada färger för att se civil ut och för att kombinera med färggranna kläder. Det finns skyddskläder i nylcot i glada färger som ser ut som fritidskläder, både byxor och jackor. Dolda ärmar i nylcot kan man ha utanpå kläderna och innanför kläderna. Tjockt stoppade bitdräkter låter hunden bita var han vill på figuranten. Kombinationsmöjligheterna med ärmar, jacka, bitdräkt, dold ärm där figuranten ser vanlig ut och att stimuli från synlig skyddsärm saknas, gör utbildningen enklare, säkrare och snabbare och säkerställer att hunden biter när det gäller. En unghund som inte biter så hårt kan provas i en tunn jacka med manchett under och redan från början lära sig att bita figuranten i armen utan tvekan. När han biter hårdare så får man komplettera med en mjuk nylcot dold ärm under och figuranten ser fortfarande naturlig ut. Inga konstiga jätteärmar att bita i. Och nylcot luktar som vanliga kläder, ingen jutelukt.